Fogkő eltávolítás

Hogy zajlik a fogkő eltávolítás? ​

A fogkő eltávolítást ultrahangos eszközzel végezzük, amellyel a fogak fogkő kialakulásának kitett felszínén haladunk végig. Ezt követően a fogfelszínek polírozására kerül sor.

Mennyi időt vesz igénybe a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolítás a fogazat egyéni állapotától és az eltávolítandó fogkő mennyiségétől függően 15-30 percet vesz igénybe.

Fájdalmas a fogkő eltávolítás? ​

A fogkő eltávolítás rendszeresen végezve minimális kellemetlenséggel járó beavatkozás.

Mire kell figyelni fogkő eltávolítás után?

A fogkő eltávolítást követően nincsen különösebb előírás, amelyet szükséges lenne betartani. Érdemes azonban ilyenkor is odafigyelni az általános ajánlásokra, mint a dohányzás kerülése.

Milyen gyakran ajánlott a fogkő eltávolítás? ​

Egyéni fogkőképződési hajlamtól függően fogkő eltávolítást fél-egy évente célszerű elvégezni.

Miért ajánlott a fogkő eltávolítás?

A fogkő amellett, hogy esztétikailag is kellemetlen lehet, már egészen rövid távon ínygyulladást idéz elő, aminek jellemző tünete az íny vérzése már egészen kis behatásra is. Ennek talaján ráadásul később akár fogágygyulladás is kialakulhat, mely a fogak elmozdulásával, meglazulásával, végső soron pedig az elvesztésével járhat. Ezt megelőzendő ajánlatos a fogkő rendszeres eltávolítása.

Hogy alakul ki a fogkő?

A fogkő a fogakon képződő lepedékből alakul ki, amikor a nyálban található ásványok kicsapódnak benne, megkövesítve azt.

Elvégezhető a fogkő eltávolítás otthon?

Rendszeres fogmosással a fogakon képződő lepedék eltávolítható, ezáltal a fogkő képződésének üteme lassítható. Sajnos teljes mértékben így sem előzhető meg, a már kialakult fogkő eltávolítása otthon, házilag már nem végezhető el, csak mechanikusan, a megfelelő ultrahangos eszközzel. Ezért minden esetben célszerű az otthoni szájápolás kiegészítése céljából a fogkő rendszeres eltávolítása fogászati rendelőben.

Bezár